#101 - Om å skille god og dårlig forskning, romfartseventyr og drømmende intelligenser

29Jun

Vi fortsetter vår spennende føljetong "hvem har problemer med lyden denne gang", og beklager hvis dette skulle medføre en litt under gjennomsnittet god lytteropplevelse ...

Nyhetssaker

Lytterspørsmål

Fra Anders: Hvordan kan en vite hvilke studier som er seriøse og hva som skal tas med en klype salt? Hva er kriteriene for at studier skal bli publisert? Leste f.eks en studie om Søvn-placebo, der 164 stk var med i studien. Hvordan kan vi si at dette er nokk folk til å si at det er slik studien viser overalt? Og blir faktaene i studier kontrollert osv? Kanskje dette er forskjellig fra fag til fag?

Dette fører oss litt back to basics og vi diskuterer noe av det grunnleggende som en skeptiker bør, om ikke være ekspert på, i hvert fall kjenne til: Å kunne skille dårlig forskning fra god forskning, lese studier, og oppdage røde flagg.

Noen ressurser og anbefalinger: Google Scholar, artikkel om han som lurte verden til å tro at sjokolade hjelper mot overvekt, anbefalt podcastepisode: Kvack!; Kvacksnack med Amina Manzoor: Om kildekritikk for en vitenskapsjournalist.